04.12.2019

Kirjoittaja

“To die will be an awfully big adventure.”

- J.M. Barrie, Peter Pan

  Isoin asia, mikä meitä motivoi on kuolemanpelko. Tiedostamme sen harvoin, sillä se on syvälle ytimeemme rakentunut järjestelmä, jonka tehtävä on pitää meidät hengissä. 

  Kun meitä hengissä pitävä mekanismi aktivoituu aivoissamme, se saa kehon reagoimaan, mikä saa tilanteen tuntumaan uhkaavalta. Sen seurauksena voimme alkaa toimia, mutta se voi saada meidät myös jäämään paikoilleen ja välttelemään asioita. Se voi saada meidät pelkäämään elämää. Tavalla tai toisella, tietoisesti tai tiedostamatta uhkaavaksi tulkittu asia tai tilanne viittaa aina lopulta siihen, että saatamme jopa kuolla. Jos sinut irtisanotaan työstäsi, menetät nykyisen toimeentulon ja sen vuoksi mahdollisuutesi hankkia elämäsi ylläpitämiseen liittyviä asioita voi heikentyä.

  Yllä oleva Peter Panin lausahdus luo täysin uuden näkökulman kuolemaan. Koska emme tiedä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen voimme hyvin ajatella, että se onkin uusi seikkail...

23.05.2018

Kirjoittaja

MY DREAM

Here’s the picture of me as a child. I had a dream. I wanted to be on stage and dance.

And when I was in my thirties I thought that I was grown up enough to start my ballet school. Then I also decided that I could dance in my forties. 

I remember one lesson. We had to learn a choreography which seemed endless and I thought: “How on earth I can remember all this.. ?” 

It felt so difficult I couldn’t even try to remember it and I told to myself:

“Don´ t think - Just do it!”

And a miracle happened: I could remember the most of it.

And.. When I was close to my forties my dancing looked like this.. ;)

Most people think that when you want to do something extraordinary you just have to work hard. Work is inevitable and actually you should work so hard that people around you are pissed off because everything seems so easy for you.

But what if work is not enough?

Maybe it´s not so simple because today we know more about the function of our brain. I think that developing mental toughness can impr...

Sydän hakkaa, hengityksesi lähes salpaantuu ja alat huomaamattasi hikoilla..

Mistä on kyse? Juoksetko pakoon karhua, treenaatko kovaa vai oletko rakastunut? Tai ehkä olet juonut vain liian monta kuppia kahvia?

Kyse on vireystilan noususta. Valppaus ja aktiivisuus kehossa ja mielessä lisääntyvät. Jos kyse on treenistä tai työn tekemisestä, harjoittelet tai työskentelet tehokkaasti, ainakin jonkin aikaa. Sen jälkeen tehot alkavat laskea ja on aika levätä. Levon jälkeen olet taas täydessä iskussa ja valmis työskentelemään tai harjoittelemaan entistä tehokkaammin. Vai oletko? Ehkä tarvitaan ensin kupillinen kahvia?

KOLMEN PÄIVÄN TYÖVIIKKO JA TYÖAJAN PIDENNYS

Luin eräästä kirjoituksesta, että yli 40-vuotiaat ovat hyviä työntekijöitä, jos he työskentelevät vain kolmena päivänä viikossa. Paljon on puhuttu myös työviikon pidentämisestä. Molemmat päätelmät kuulostavat siltä, ettei asioita ole mietitty ihan loppuun asti tai yksinkertaisesti aivojen ja kehon toimintaa ei tunneta riittävästi. Väsymys...

Olin maaliskuussa valmentamassa Team Tähtikunnon fitnessurheilijoita. Ravitsemuksen ja harjoittelun valmentaminen ovat tärkeä osa kokonaisuutta, mutta henkinen valmennus unohdetaan edelleen yllättävän usein. Puhuin näille urheilijoille tavoitteesta, uskomuksista ja siitä, mitä kehossa tapahtuu stressaavassa tilanteessa kuten kilpailudieetillä.

Puhumani asiat herättivät todella paljon kiinnostusta ja hiukan ihmetystäkin. Kilpailijoilla oli dieettiä vielä kuusi viikkoa jäljellä ja mentaalipuolen valmennuksen tarve oli selkeästi havaittavissa. Tuossa vaiheessa kilpailijat ovat usein väsyneitä. Dieettiä on jo reilusti takanapäin ja kohtuullisen pitkä matka maaliin on vielä edessä. Saman kokevat ehkä myös ne ihmiset, jotka aloittivat vuoden alussa painonpudotusprojektin. Koska dieetti ja kova treeni stressaavat kehoa, tavoitteen saavuttaminen voi alkaa tuntua vaikealta. Kehon tila vaikuttaa jopa tiedostamatta ajatteluumme, mielentilaamme ja asenteeseemme. Mieleemme voi tulla negatiivisia aja...

13.03.2016

Kirjoittaja

Ravitsemusasioista kinataan jälleen. Osa ihmisistä on heittämässä perinteiset ravitsemussuositukset romukoppaan yhden miehen kuukauden kestäneen ihmiskokeen jäljiltä. En lähde ruotimaan yksittäisiä ravintoasioita, enkä kiistämään sitä, että ihmisen omat kokemukset ovat tärkeitä. Mieleeni on kuitenkin tullut monta kertaa näiden keskustelujen myötä kysyä: Voimmeko syyttää hyvästä tai huonosta olostamme tiettyjä ruoka-aineita tai pelkästään ravitsemusta?

 

 

OMA IHMISKOE

 

Olen itse opiskellut perinteistä ravitsemustiedettä ja tutkinut ravintoasioita melko pitkään. Omaa ihmiskoettakin kertyi jopa 18 vuotta. Kilpailemisen vuoksi dieettasin noin 20 kertaa ja ehdin testata erilaisiakin dieettejä. Olo on edelleen hyvä, enkä ole karsinut täysin tähän päivään mennessä ruokavaliostani vielä mitään. Kilpailuaika muokkasi ravitsemustottumuksiani ja siksi syön lähes automaattisesti edelleen keskimääräistä terveellisemmin. Olen normaalipainoinen eikä minun tarvitse pihistellä ruoasta. Tunnen ravitsemussu...

MIKÄ ALITAJUNTA ON ?

Osalle ihmisiä alitajunnan käsite on täysin vieras. Se on kuitenkin helppo ymmärtää, kun mietimme auton ajamista tai hengitystämme. Ne sujuvat ilman, että meidän tarvitsee tietoisesti ajatella jokaista hengenvetoa tai kaikkia niitä asioita, joita teemme autoa ajaessamme. Me voimme siis automatisoida tekemistämme niin, että alitajuntamme palvelee meitä auttaen saavuttamaan tavoitteemme. 

MUISTI ON OSOITTAIN ALITAJUNTAA

Myös osa muistoistamme on alitajunnassamme. Ensin ne ovat työmuistissa eli lyhytkestoisessa muistissa. Sieltä ne siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Me siis muistamme asioita, mutta ne eivät ole aina tietoisia. Muistot voivat palautua mieleemme jonkun ärsykkeen avulla. Esimerkiksi jokin tuoksu voi palauttaa mieleemme asioita lapsuudestamme. Tavoitteiden kannalta on tärkeää tietää, että muistot voivat ilmetä myös tiedostamatta käytöksessämme. Silloinkin toimimme automaattiohjauksella. Voimme valjastaa siis myös muistomme ohjaamaan käytöstämme.

VETOVOIMAA

Lä...

Please reload

AIHEPIIRIT
Please reload

Julkaistut kirjoitukset
Please reload