MISTÄ TUNNET SÄ NARSISTIN?

21/09/2014

Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa näkee paljon artikkeleita narsismista. Yleisin aihe näyttää olevan se, mistä tunnistaa narsistin.

 

Narsistisen persoonan piirteistä kerrotaan, kuinka hän pitää itseään parhaana ja kaipaa jatkuvaa ihailua. Hän on aluksi itse ihanuus ja hukuttaa toisen huomioon. Vähitellen hänen käytöksensä kuitenkin muuttuu itsekkääksi ja toista vähätteleväksi.

 

Nämä asiat saattavat viitata narsismiin, mutta jos näillä mittareilla lähtee tunnistamaan narsistia, on pian pulassa, sillä maailmasta löytyy tällaisia henkilöitä pilvin pimein.

 

Me ihailemme karismaattisia persoonia, mutta sen lisäksi meillä Suomessa on tapana arvostaa vaatimattomuutta. Kynttilää on hyvä pitää vakan alla, jotta ei herätä kateutta muissa ihmisissä.

 

Meissä jokaisessa tulisi olla jonkin verran narsismia. Egoa ei ole hyvä täysin tappaa.

 

Jos mietitään voimakkaasti narsistista ja äärimmäisen vaatimatonta persoonaa, molempia yhdistää sama asia. Sen vuoksi narsisti ja uhri viihtyvät hyvin yhdessä.

 

Tuo asia on itseluottamuksen puute. Se vain ilmaistaan eri tavoin. Uhri ja hyväksikäyttäjä sopivat yhteen kuin hansikas käteen, sillä he ovat toistensa vastarooleja. Oletko huomannut, kun yrität ottaa kissaa kiinni, se menee kauemmas, mutta jos pysähdyt, se tulee luoksesi? On saalis ja on saalistaja.

Voisi puhua jopa plus- ja miinusnavoista. Vastakkaiset vetävät toisiaan puoleensa, vaikka molemmilla on sama ydin.

 

Jos vedämme puoleemme narsistia, me emme voi tunnistaa häntä pelkästään ulkoisten asioiden perusteella. Jos omat henkilökohtaiset rajamme eivät ole kunnossa tai jos emme tunne itseämme, me suorastaan tarvitsemme tuon toisen henkilön osoittamaan näitä meille.

 

Ainoa asia, mikä ”pelastaa” meidät toiseen henkilöön tutustuessamme on se, että tunnemme itsemme ja tiedostamme tunteemme, sillä paras keino tunnistaa narsisti on huomata, mikä tunne meissä itsessämme herää. Näitä saman tunteen herättäjiä saattaa löytyä myös menneisyydestämme.

Kun kuuntelemme itseämme ja tunteitamme, meillä on suurempi mahdollisuus toimia tietoisesti emmekä yritä selittää omia sisältä nousevia epäilyksiä hiljaisiksi. Jotkut muistavat jälkikäteen jopa suhteen alussa nousseet tuntemuksensa, mutta toive rakkaudesta ja toimivasta suhteesta saa ne helposti hiljenemään.  

 

Itsetuntemusta tai tunteiden tunnistamista ei myöskään opi hetkessä. Toisen ihmisen kohtaaminen on aina parasta harjoitusta siihen. Siksi suhteeseen nopeasti heittäytyminen ei ehkä aina ole se paras tapa luoda toimivaa ihmissuhdetta. Jos niin kuitenkin tekee tai on jo tehnyt, on hyvä yrittää pysyä tietoisena itsestään ja omista tunteistaan. Ne ovat tärkeä tienviitta itsen rakastamiseen. Jos emme rakasta itseämme, ei kukaan muukaan voi tätä vajetta paikata. Saamme sen, mitä olemme ja tunnemme itse itseämme kohtaan.

 

Ensin on hyvä oppia tuntemaan itsensä.

 

Pyrimme helposti kysymään muilta, mikä on oikein vaikka oikeita vastauksia omalle elämälleen näin harvoin löytää. Parasta, mitä minulle kysyessäni, mikä on oikein, on sanottu: Luota omaan arvostelukykyysi!

 

Me kaikki tarvitsemme huomiota, hyväksyntää ja rakkautta. Mitä enemmän näitä kykenemme antamaan itsellemme ja muille, sitä vähemmän meidän tarvitsee huolehtia siitä, mistä tunnistaa narsistin.

 

Mitä tunnet tällä hetkellä?

 

 

Please reload

Julkaistut kirjoitukset
Please reload

Please reload

"There is no path to happiness. 

Happiness is the path."

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle