"TOTUUKSIA" RAVINNOSTA (Julkaistu K&F lehdessä 1/2015)

“Mahtavia uutisia! Ensimmäinen punnitus ja - 2.9 kg. Aivan uskomatonta. Ilman salitreeniä. Olen niiiiin ällikällä lyöty! Tämän viikon aikana olen useaan otteeseen sanonut, että mä en tiennyt olevan mahdollista, että vatsassa on näin levollinen olo syömisen jälkeen.”

 

Tämän kaltaisia viestejä haluaisi kuulla enemmänkin. Kiinnostuksen määrästä päätellen terveellisen ravinnon ja laihtumisen viisastenkivi näyttää kuitenkin edelleen olevan hukassa. Ihmiset kamppailevat epäonnistuneiden dieettiensä kanssa ja etsivät kuumeisesti sitä oikeaa tapaa laihtua, kiinteytyä tai pysyä terveenä. Samalla mm. sosiaalisessa mediassa jaettu sisältö ja keskustelut saavat ihmiset uskomaan asioita, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Tästä hyvänä esimerkkinä on yllä olevan asiakkaani kommentti: ”Ilman salitreeniä.”

 

JOS HALUAA LAIHTUA, PITÄÄ LIIKKUA TAI KÄYDÄ KUNTOSALILLA?

Kuntosaliharjoittelu on hyvä kuntoilu- ja harjoittelumuoto. Lähes koko elämäni kuntosalilla ja painoilla harjoitelleena voin kuitenkin sanoa, että laihtuakseen tai terveenä pysyäkseen ei tarvitse harjoitella kuntosalilla. Saa harjoitella, mutta ei ole pakko. Laihtuakseen ei tarvitse välttämättä harrastaa lainkaan liikuntaa. Liikunnalla on kuitenkin myös muita terveyttä ja hyvää oloa edistäviä aspekteja. Kuntosalin lisäksi on myös muita hyviä tapoja liikkua.

Laihtuakseen tai terveenä pysyäkseen kannattaa liikkua huomioiden tämän hetkinen elämäntilanne. Voit liikkua monella tavalla ja harjoittaa lihaskuntoa eri tavoin. Sohvaperunasta terveysliikkujaksi matka on lyhyt. Puoli tuntia kolme kertaa viikossa kohtuullisen tehokasta liikuntaa riittää. Kevytkin liikunta, jossa ajatukset rauhoittuvat, edistää terveyttä. Stressihormoni kortisolin taso laskee ja rauhoittavien, tyynnyttävien hormonien määrä lisääntyy.

 

OLEMASSA ON AINOASTAAN YKSI OIKEA RUOKAVALIO, JOKA SOPII KAIKILLE?

Tämä uskomus on saattanut syntyä vallalla olevista kiivaista ravintoon liittyvistä keskusteluista. Ihmisistä tulee uskovaisia asioille, joista heillä ei kuitenkaan välttämättä ole riittävästi tietoa tehdäkseen oikeita päätelmiä. Kenellä sitten on?

Ravintoasioita tutkitaan, mutta tutkimustulokset ovat usein ristiriitaisia.

 

"Vaikka kivien keskimääräinen läpimitta kivikasassa saattaa olla viisi senttimetriä, kasasta löytyy hyvin harvoja sen kokoisia kiviä." –C. Jung-

 

MIHIN VOIMME USKOA?

Elämme asiantuntijayhteiskunnassa, jossa tietoa on valtavasti saatavilla ja jota suorastaan tyrkytetään. Voimme kokeilla erilaisia dieettejä ja palkata uuden personal trainerin. Hän saattaa antaa samankaltaisia ohjeita kuin edellinenkin, mutta uskomme silti usein ”oikean” tiedon olevan ainoastaan itsemme ulkopuolella ja siksi jatkamme etsintää. Laihdutuspillerin keksiminen kuuluu miljardiluokan keksintöihin ja todennäköisesti ennen pitkää sen ilmoitetaan löytyneen tai ehkä joku taho omasta mielestään onkin sen jo löytänyt.

 

SINUSSA ON MYÖS TIETOA

Vaikka kaikkeen siihen todellisuuteen, jonka ajatuksillamme luomme ei voi aina täydellisesti luottaa, kannatan silti sisäänpäin eli itseä kohti kääntymistä. Samalla voi kysyä itseltään, mitä ruoka minulle merkitsee? Mistä mahdollinen ylipaino on syntynyt?

 

KUINKA PALJON VOI SYÖDÄ? KUINKA PALJON SAA SYÖDÄ, JOTTA LAIHTUU?

Kokemuksesta voin kertoa, että ihmisen energiantarve vaihtelee eri ihmisillä ja myös yhdellä ihmisellä elämän aikana. Keho sopeutuu pienempään ja suurempaan energiamäärään. Esimerkiksi sopii hyvin viimeisin kilpailuvalmennettavani, joka tullessaan luokseni söi noin 1200 kcal ja painoi 62 kg. Nostettuamme energiansaantia vähitellen n. 2500 kcal:iin hän painoi 67,5 kg. Kuitenkin dieetin loppuvaiheessa hänen energiansaantinsa kävi alimmillaan 1400 kcal:ssa painon ollessa 56 kg! Tämän kuvion olen nähnyt monesti. Ei siis kannata kiusata aineenvaihduntaansa syömällä liian vähän. Jos näin on päässyt tapahtumaan, on opeteltava syömään. Laihtuminen on sillä hetkellä niin kovan työn takana, ettei se todennäköisesti tule onnistumaan. Ensin on palattava

sille (monien mielestä ehkä tylsälle) kultaiselle keskitielle.

 

SAA SYÖDÄ HIILARIA - EI SAA SYÖDÄ HIILARIA – SAA..?

Yksi kysymys tuntuu olevan hehkuvan polttava: Saako syödä hiilihydraatteja jos haluaa laihtua tai saako syödä hiilihydraatteja ylipäätään?

Välillä tämä asia saa minut hämmentymään. Olen viimeisten vuosien aikana koulutusten vuoksi ruokaillut aika paljon ulkona ja seurassa. Melko usein ne ihmiset, jotka rehellisesti sanottuna ovat niitä pulskimpia syövät liha-annoksen kasviksilla. Silti he vain pysyvät pulskina. Tiedän, että hiilihydraattien vähentäminen auttaa laihtumaan. Hiilihydraattien lähes kokonaan pois jättäminen taas harvoin tuo ainakaan pysyviä tuloksia. Missä vika? Ihmiset eivät ehkä ymmärrä, että Kissi vähähiilarin ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion väliinkin jää jotain. Fitnessurani aikaiset dieettini sujuivat hyvin, kun hiilihydraatteja vähennettiin maltillisesti asteittain. Tässäkin saattaisi olla apua jonkinlaisesta kultaisesta keskitiestä. Ehkä paluu sille saattaa kuulostaa tylsältä, mutta miksi sitä kutsutaan kultaiseksi, jos ei se sitä ole? Ehkä se on vaikeampaa?

Jokainen voi myös valita vatsalleen ja ruoansulatukselleen sopivia ruoka-aineita. Olen huomannut, että riisi sopii melko monelle. Kilpailuaikoina verensokerini dieetillä pysyi tasaisena aterialla, joka koostui broilerin rintafileestä, täysjyväriisistä tai ohrasuurimoista, ohessa runsaasti kypsennettyjä kasviksia, hiukan kasviöljyä ja maun mukaan mausteita. Tämän tyyppinen ateria maistuu minulle edelleen!

 

USKOMUKSIA PUOLESTA JA VASTAAN

Vuosikymmenien varrella kertyneestä kokemuksesta voi ammentaa ravintoon liittyviä toimivia ja ei toimiviakin asioita loputtomasti. Kiteyttäen tuota kokemusta voin sanoa, että hyvin yksinkertaisilla asioilla päästään hyvään lopputulokseen, oli sitten kyse laihduttamisesta tai vain terveellisyydestä.

Myös omaa suhtautumista ravintoasioihin kannattaa pohtia. Hyvä kysymys, jonka voisimme esittää itsellemme näin vuoden alussa voisi olla, pystyisinkö halutessani jättämään valkoisen sokerin kokonaan pois? Kyse ei ole siitä, pitäisikö? Vaan mitä tunteita kysymys minussa herättää? Ja miksi?

 

MYÖS AVOINTA MIELTÄ JA OMAA AJATTELUA KANNATTAA RUOKKIA

Oma keho ja varsinkin ruoansulatus kertoo paljon. Uskomukset, jotka tukevat hyvää oloa, kannattaa pitää ja uskomukset, jotka eivät, voi huoletta heittää romukoppaan.

 

Hyvää alkanutta vuotta!

Jos haluat yksinkertaiset ravinto-ohjeet, tilaa itsellesi ilmainen ruokavalio osoitteesta www.bemotion.fi/ilmainen ruokavalio tai tule kuuntelemaan personal trainer luentojani www.bemotion.fi/personaltrainerluennot

 

 

 

 

Please reload

Julkaistut kirjoitukset
Please reload

Please reload

"There is no path to happiness. 

Happiness is the path."

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle