Ryhmäliikuntaohjaajien suuret tulot?

12/12/2015

Minut ja ystäväni on juuri linkaistu yhden liikunta-alan toimipisteen ohjaajista ulos. Syynä on tiukka taloudellinen tilanne, mikä ei ole yllätys näinä aikoina.

Syynä siihen, ettemme saa jatkaa tuntiemme ohjaamista on tuntiemme hinta. Olemme molemmat yrittäjiä ja perehtyneet hyvin hinnoitteluun. Tiedämme yrittäjän menot ja ymmärrämme, että hinnoittelu on oltava sen mukaista, että saamme työstämme vähintään tai ainakin melkein saman palkan kuin työntekijänä toimivat ohjaajat.

Palkkiomme saattaa näyttää aloittelevan ryhmäliikuntavastaavan silmissä suurelta ja kun budjettia karsitaan, saattaa yksinkertaisesti asioita tulkitseva päätyä hänen kanssaan samaan tulokseen.

Tein yksinkertaisen laskelman yrittäjänä toimivan ohjaajan tuntihinnasta ja kerron, mistä se mahdollisesti muodostuu.

Oletetaanpa, että tämä yrittäjä itseni tavoin vetää tunteja Lahdessa tai sen lähialuilla muiden hankkimiensa töiden ohessa, 1-2 tuntia päivässä, yhteensä vaikka 34 h kuukaudessa.

 

Palkkio alveineen yhdestä tunnista on tässä tapauksessa 68,20 euroa/tunti. Kuuulostaako suurelta?

Joistakin ehkä.. Mistä tuo palkkio noin suunnilleen sitten muodostuu? 

Lasketaanpa..

 

68,20 euroa, josta lasketaan pois seuraavat asiat:

 

- arvonlisävero 24 % eli 13,20 euroa (tämä koskee ryhmäliikuntaa vetäviä toisen yrityksen palveluksessa)

 

- YEL 7 euroa (242,76/kk, arvioitu vuositulo tällä summalla vasta reilut 12 000 euroa)

Tämä vaihtelee tietysti sen mukaan, kuinka paljon yrittäjä on kykenevä maksamaan. Tämä kattaa tulevan eläkkeen ja samaan pakettiin kuuluu sairaspäiväraha (jos sairastut, yrittäjä usein tekee kaikkensa, jotta näin ei tapahtuisi). Esim. noin 250 euroa kuukaudessa maksava saa 25 euroa päivässä viiden "palkattoman" päivän jälkeen. 

Palkkion hintaa pitäisi siis nostaa, jotta mahdollisuus päästä samoihin etuihin työntekijän kanssa olisi edes jotenkin olemassa. Eläkkeellehän näillä maksuilla ei vieä pääse.

 

- kirjanpitäjän palkkio 2,35 euroa (noin 80 euroa/kk)

 

- oma asiakashankinta/markkinointi 12,13 euroa (muu ohjaamiseen liittyvä oheistyö, nettisivut, laskutukset, kirjoittaminen jne.)

Hyvä ohjaaja pitää aina myös itse huolen siitä, että asiakas löytää hänen tunneillensa. Uskallan väittää, että myös tämän vuoksi tuntieni käyttöaste on korkea paikoissa, joissa asiat sujuvat muutenkin hyvin.

 

Tähän mennessä kuluja on kertynyt 34,68 euroa eli palkaksi jäisi näillä maksuilla 33,52 euroa.

Laskelmaa on oikeastaan turha viedä pidemmälle, koska Erton suositus liikunnanohjauksesta esimerkiksi ystäväni ja minun tasoiselle ohjaajalle on 34,10 euroa tunnille. Oman tunnin palkkasuosituksen voi käydä katsomasta

Erton sivuilta. 

 

Laskelmaan tulisi ottaa mukaan luonnollisesti myös oman auton käytöstä syntyvät kustannukset. Tunnit ovat usein eri paikoissa ja aikataulu sallii harvoin julkisten kulkuvälineiden käytön. Joskus saa sukkuloida myös eri lähipaikkakunnilla.

 

Oikea laskutushinta tunnille olisi vähintään kaksi kertaa työntekijän palkka (ennen alveja), mutta palvelua ostava yritys ei ehkä sitten osta tuntia, vaikka ohjaaja olisi kuinka hyvä. On myös melko työlästä laskea todelliset kustannukset yrittäjäohjaajan ja työntekijän välillä. Kuinka moni vain päättelee asioita yksinkertaisella tavalla?

 

Näissä asioissa ei kannata aloittelevankaan ohjaajan työntää päätään pensaaseen. Kun pitää työstään ja se näkyy työn laadussa, työstä on saatava myös sen arvoinen palkkio.

 

Yrittäjät kyllä tietävät usein, mitä työntekijä hänelle maksaa, vaikka työntekijä ei sitä ymmärtäisikään. Se olisi hyvä kertoa hänelle tarvittaessa. Myös se, mistä yrittäjän palkkio muodostuu olisi hyvä olla ihan kaikkien tiedossa.

 

Kun ohjaa pitkään tunteja tietyssä paikassa, saa asiakkaistaan usein myös ystäviä. Näiden ystäviemme kautta saimme tietää, että usea asiakas oli sanonut jäsenyytensä irti tuntiemme jäätyä pois. Liian monesti kuvitellaan, että tunnin sisältö on ainut asia, mikä vetää asiakkaita puoleensa. Kokemuksellani voin kuitenkin sanoa, että se on se MIKSI? asioita teen. Ohjaan tunteja, koska yksinkertaisesti pidän ihmisistä ja niistä asioista, joita opetan!

Please reload

Julkaistut kirjoitukset
Please reload

Please reload

"There is no path to happiness. 

Happiness is the path."

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle