MITEN OPIT USKOMAAN ONNISTUMISEESI

MIKÄ ALITAJUNTA ON ?

Osalle ihmisiä alitajunnan käsite on täysin vieras. Se on kuitenkin helppo ymmärtää, kun mietimme auton ajamista tai hengitystämme. Ne sujuvat ilman, että meidän tarvitsee tietoisesti ajatella jokaista hengenvetoa tai kaikkia niitä asioita, joita teemme autoa ajaessamme. Me voimme siis automatisoida tekemistämme niin, että alitajuntamme palvelee meitä auttaen saavuttamaan tavoitteemme. 

 

MUISTI ON OSOITTAIN ALITAJUNTAA

Myös osa muistoistamme on alitajunnassamme. Ensin ne ovat työmuistissa eli lyhytkestoisessa muistissa. Sieltä ne siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Me siis muistamme asioita, mutta ne eivät ole aina tietoisia. Muistot voivat palautua mieleemme jonkun ärsykkeen avulla. Esimerkiksi jokin tuoksu voi palauttaa mieleemme asioita lapsuudestamme. Tavoitteiden kannalta on tärkeää tietää, että muistot voivat ilmetä myös tiedostamatta käytöksessämme. Silloinkin toimimme automaattiohjauksella. Voimme valjastaa siis myös muistomme ohjaamaan käytöstämme.

 

VETOVOIMAA

Lähdin vuonna 2008 Yhdysvaltoihin opiskelemaan vetovoiman lakia. Se kuulosti mystiseltä ja suuresta kiinnostuksestani huolimatta suhtauduin ensin itsekin epäillen asiaan. Mottoni on on ollut pitkään: ”Älä usko mihinkään ja usko kaikkeen mahdolliseen yhtä aikaa.”

Kahdeksan vuotta myöhemmin tiedän, että vetovoiman laki toimii täysin ymmärrettävästi ainakin yksinkertaisella tasolla. Mielemme toimii niin, että poimimme maailmasta kaikkien tsiljoonien asioiden joukosta vain niitä asioita, jotka herättävät meissä jotain ja joihin tunnemme emotionaalisesti vetoa. Jos emme ole kiinnostuneita jostain tai emme usko sen olevan olemassa, me emme yksinkertaisesti näe sitä. Jotkut ohittavat tämänkin kirjoituksen kiinnittämättä siihen mitään huomiota.

Kun lähdemme liikkeelle kohti tavoitetta, on hyvä edetä pienin askelin ja totuttaa mielemme vähitellen uusiin asioihin. Et koskaan usko asiaan, jota kehosi ja mielesi tunnetasolla eivät usko olevan olemassa. Pienten onnistumisten kautta alamme uskoa, että monet asiat ovat mahdollisia. Muistiisi syntyy koko ajan jälkeä uudesta totuudesta.

 

ALITAJUNNAN VOIMA

Kun haluat valjastaa alitajuntasi palvelemaan tavoitettasi, näe tavoitteestasi mielikuva, joka herättää suuria tunteita. Mikäli olet tehnyt asian aiemminkin, käytä ihania muistojasi. Mikäli tarvitset tavoitettasi varten jotain, pyydä alitajuntaasi etsimään tuo asia. Oletko huomannut joskus, että kun ajatuksissasi pyörii päällimmäisenä jokin, kaikkialta tuntuu nousevan esiin juuri tuo asia. Näin se toimii. Ajattele niitä asoita, joita haluat ja luo niistä vahva tunne. Fokusoi ajatuksesi asioihin, joita aidosti haluat. Jos tavoite ei ole linjassa alitajuntasi kanssa, tavoitteen saavuttaminen vaikeutuu.

 

KOKEMUSTEMME SYNNYTTÄMÄT MUISTOT

Meillä on muistoja, jotka ovat syntyneet kokemuksistamme ja meillä on muistoja, jotka ovat syntyneet esimerkiksi lukemalla. Kerroin jo aiemmin, että kun jokin asia jää muistiimme, niihin liittyy vahva emotionaalinen lataus. Muistamme ensisuudelmamme tai nolon tapahtuman joskus ehkä kiusallisenkin hyvin. Ikävät tilanteet voivat saada meidät välttämään tietynlaisia asioita siitäkin huolimatta, että ne olisivat hyväksi meille. Kuinka monella mahtaakaan olla ikäviä muistoja koulun liikuntatunneista? Joskus joudumme menemään mukavuusalueemme ulkopuolelle, jotta asiasta tulisi mukavaa. Kun ylitämme mukavuusalueen rajan kehomme ja mielemme oppivat asian uudelleen. Mikäli tyydymme jäämään paikoillemme, meillä ei ole ehkä koskaan mahdollisuutta saavuttaa unelmaamme. Se, että altistaa itsensä välillä epämiellyttävällekin asialle, on usein välttämätöntä.

 

YMMÄRRÄ KÄYTÖSTÄSI

Kun jokin tapa tai käytös tuntuu hallitsevan meitä lähes tiedostamattomalla tavalla, meillä on mahdollisuus muuttaa sitä. Ensin on ymmärrettävä, mitä meissä tapahtuu. Uskon, että suuri osa meidän esim. ravintoon liittyvistä huonoista tavoistamme ja toiminnastamme liittyy hermoston ylivirittyneisyyteen. Tämä tarkoittaa sitä, että alitajuinen osa aivoissamme reagoi elämämme stressaaviin tilanteisiin. Huomaa, että tämä reaktio tapahtuu tiedostamattomassa osassa mieltä ja sen voi laukaista myös ärsyke, josta et ole tietoinen. Mahdollisesti huomaamme asian vasta, kun yllätämme itsemme ahtamasta sisäämme joulusta jääneitä suklaakonvehteja. Jälkikäteen voimme selitellä tilannetta väsymyksellä tai riidalla puolison kanssa. Selitys osuukin monesti täysin oikeaan. Monet tilanteet aiheuttavat stressitason nousun, mutta tapa laukaista tilaa on vähän kehno. Huomaatko? Mitä muita keinoja voisit löytää kehosi ja mielesi rauhoittamiseksi?

On tärkeää ymmärtää omaa käytöstään. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi painonpudotus, aloita uusi dieetti vasta, kun olet pohtinut näitä asioita riittävästi. Silloin mahdollisuutesi onnistua moninkertaistuvat.

 

KEHON EMOTIONAALINEN REAKTIO

Kehomme voi reagoida moniin tilanteisiin myös ilman, että toimit tai että tunnet edes tunnetta. Kun tämä ns. taistele tai pakene-reaktio tapahtuu alitajuisessa osassa aivoja myös kehossamme tapahtuu monia asioita, kuten sydämen lyöntitiheyden nopeutuminen, hengityksemme tihentyminen ja lihastonuksen voimistuminen. Pitkittyessään tämä tila voi aiheuttaa myös rytmihäiriöitä tai lihasjäykkyyttä. Voi sanoa, että kehomme reagoi tällöin emotionaalisesti. En haluaisi maalata synkkiä kuvia, mutta voimme ymmärtää, mitä kaikkea muuta liian pitkään jatkunut ylivirittyneisyys saattaa kehossamme aiheuttaa.

 

TAVOITTEET JA STRESSI

Tavoitteitamme ajatellen on hyvä, että rauhoitamme hermostoa säännöllisesti. Näin myös tunne-elämämme pysyy tasaisempana ja kehomme terveempänä. Kaikki eivät vielä ymmärrä täysin stressin käsitettä. Se on harvoin pelkästään tietoisen mielen tuote, vaikka ajattelumme laittaakin monesti vettä myllyyn saaden aikaan stressiä, ahdistusta ja masennusta. Moni sanoo minulle erilaisia vaivoja valitellessaan: ”Mutta, kun en ole mielestäni stressaantunut..” Vastasin yhdelle asiakkaalleni tähän: ”Sinä et ole stressaantunut, mutta kehosi on.” Kun haluamme suoritua hyvin, olla tehokkaampia ja saada aikaan enemmän, on osattava käyttää myös jarrupoljinta. Liiallinen vauhti ei vie nopeammin määränpäähän, vaan saattaa viedä sinut jopa ojaan.

 

Näin vuoden alkuun haluan antaa kaikille dieettiä suunnitteleville pari neuvoa: Opettele ymmärtämään käytöstäsi, fokusoi ajatuksesi, näe itsesi uudelleen ja uudelleen tunnepitoisessa mielikuvassa, jossa olet saavuttanut tavoitteesi ja anna alitajuntasi auttaa sinut tavoitteeseesi.

 

Menestystä vuodelle 2018!

 

Please reload

Julkaistut kirjoitukset
Please reload

Please reload

"There is no path to happiness. 

Happiness is the path."

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle