Olin maaliskuussa valmentamassa Team Tähtikunnon fitnessurheilijoita. Ravitsemuksen ja harjoittelun valmentaminen ovat tärkeä osa kokonaisuutta, mutta henkinen valmennus unohdetaan edelleen yllättävän usein. Puhuin näille urheilijoille tavoitteesta, uskomuksista ja siitä, mitä kehossa tapahtuu stressaavassa tilanteessa kuten kilpailudieetillä.

Puhumani asiat herättivät todella paljon kiinnostusta ja hiukan ihmetystäkin. Kilpailijoilla oli dieettiä vielä kuusi viikkoa jäljellä ja mentaalipuolen valmennuksen tarve oli selkeästi havaittavissa. Tuossa vaiheessa kilpailijat ovat usein väsyneitä. Dieettiä on jo reilusti takanapäin ja kohtuullisen pitkä matka maaliin on vielä edessä. Saman kokevat ehkä myös ne ihmiset, jotka aloittivat vuoden alussa painonpudotusprojektin. Koska dieetti ja kova treeni stressaavat kehoa, tavoitteen saavuttaminen voi alkaa tuntua vaikealta. Kehon tila vaikuttaa jopa tiedostamatta ajatteluumme, mielentilaamme ja asenteeseemme. Mieleemme voi tulla negatiivisia ajatuksia sekä pelko epäonnistumisesta. Usein tässä vaiheessa myös negatiiviset uskomukset alkavat nousta pintaan. ”Kenelläkään toisella ei ole vastoinkäymisiä niin kuin minulla.”

 

 

”TAISTELE- TAI PAKENE” –REAKTIO LUO TUNTEEMME

 

Totuus on, että kaikilla tavoitteisiin pyrkijöillä on yhtä paljon haasteita. Ne kuuluvat asiaan. Mutta jos emme tiedä ja ymmärrä, mitä kehossamme ja mielessämme tapahtuu ”taistele tai pakene” –reaktion aikana, emme välttämättä osaa ajatella ja toimia niin, että jaksamme tavoitteeseen asti.

Neurotieteilijä Joseph LeDoux on sitä mieltä, että kehomme tila luo tietoiset tunteemme. Sen kautta syntyvät niin huoli, pelko kuin masennuskin. Tunteet ovat kuitenkin tulkintaa, eivätkä välttämättä kerro totuutta.

 

 

KESKITY AJATTELEMAAN OIKEIN

 

Ei ole siis sama, minkälaisia ajatuksia pyöritämme mielessämme.

Kerroin valmennettavilleni, että negatiivisella ajatuksellamme on sama vaikutus kehollemme kuin jos vastaamme kävelisi pimeällä kujalla mustiin pukeutunut aseistettu mies. Jokainen voi kuvitella, mitä kehossamme tapahtuu tällaisessa tilanteessa. Vireystila nousee. Sydän alkaa lyödä voimakkaammin, hengitys tihenee ja lihakset jännittyvät. Keho alkaa erittää stressihormoneja. Pahennamme siis pelkällä ajatuksellamme kehomme tilaa ja kierre on valmis. Kehon tuntemukset herättävät lisää pelkoa. Näin syntyy myös paniikkihäiriö. Korkean vireystilan jatkuessa liian pitkään painonpudotus voi vaikeutua, kunto heikkenee ja voit myös sairastua. Tärkeää onkin yrittää vähentää kaikkea muuta tarpeetonta kuormitusta tärkeän projektin aikana. On hyvä myös palata muistelemaan, miksi alun perin lähti tavoittelemaan asiaa ja pyrkiä luomaan edelleen positiivisia mielikuvia tavoitteesta.

 

 

ULKOISET ASIAT EIVÄT MÄÄRITÄ ONNISTUMISTAMME

 

Vielä nykyäänkin painonpudotustavoitetta ajatellessaan ihmisille tuntuu olevan tärkeintä se, minkälaista ravintoa syömme tai minkälaisia harjoitteita teemme. Monet etsivät koko ajan kuumeisesti uutta painonpudotusgurua. Silti moni edelleen epäonnistuu ja monella paino kipuaa dieetin jälkeen taas takaisin samoihin lukemiin. Siitä huolimatta monet uskovat yhä siihen, että onnistuminen on pelkästään ulkoisissa asioissa, kuten minkälainen dieetti on paras, mitä saa syödä, mitä ei ja kuinka paljon tai kuinka kovaa pitää harjoitella.

Aina kun toimimme vain ns. menestystekijöiden alhaisimmilla tasoilla, tavoitteemme on vaarassa siirtyä vain kauemmas painon jojoillessa edestakaisin ja pahoinvoinnin jopa lisääntyessä.

En usko vippaskonsteihin enkä siihen, että yhdellä ainoalla tavalla paino putoaa tai että vain ravitsemustaan muuttamalla ihminen voi hyvin. Niin ajattelevat vain hölmöt. Jos tutkimme sitä, kuinka monin tavoin ihmiset ovat esimerkiksi pudottaneet painoa, jokaisesta metodista löytyy onnistujia ja epäonnistujia. Hyvinvointi ja terveys syntyvät myös monien tekijöiden summasta.

Ympäristö voi asettaa omat edellytyksensä tai rajoitukset toiminnallemme ja sillä, mitä teemme, mitä syömme ja kuinka liikumme on merkityksensä. On kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoista, että usein kun keskitymmekin siihen, mitä mielessämme on ja pyrimme muuttamaan jotain itsessämme ulkoisetkin asiat asettuvat kuin itsestään kohdalleen. Mikä mielessämme sitten estää onnistumasta?

 

 

MYSTINEN ALITAJUNTA JA USKOMUKSET

 

Joskus tavoitteemme eivät ole linjassa alitajuntamme kanssa. Alitajunta on mielemme osa, jossa monet asiat ovat ns. piilossa. Siellä ovat muistot, jotka voivat nousta myös tietoisuuteemme. Muistot liittyvät uskomuksiin, joita meillä on runsain mitoin. Uskomus on ajatus, joka on syntynyt aiemmin tulkintana sen hetkisestä tilanteesta ja siihen liittyy vahva tunne. Me ihmiset olemme tunteellisia olioita. Myös sinä, joka väität olevasi järki-ihminen. Teemme suurimman osan päätöksistä tunteella ja kun olemme muodostaneet käsityksen jostain asiasta, siinä me myös usein pitäydymme, vaikka joku perustelisi sen sinulle järkevästi virheelliseksi. Meissä on uskomuksia, jotka ovat syntyneet omista kokemuksistamme ja myös uskomuksia, jotka pohjautuvat omaksuttuun tietoon. Toisen uskomusta on vaikea muuttaa, jollei hän itse halua. Me voimme itse kuitenkin oppia asioita uudelleen ja silloin vanhan uskomuksen tilalle voi luoda uuden. Miksi sitten uskomuksia pitäisi muuttaa?

 

 

USKOMUKSET AUTTAVAT ONNISTUMAAN

 

Mielemme yksinkertaisesti tilttaisi ja sekoaisimme, jos havaitsisimme kaiken mahdollisen informaation ympärillämme. Sen vuoksi havainnoimme valikoiden. Poimimme omaan maailmaamme vain ne asiat, joiden uskomme olevan olemassa. Uskomuksemme luovat suureksi osaksi todellisuuttamme. Jos uskomuksemme ovat positiivisia, ongelmia ei ole. Mutta uskomuksemme voivat olla myös negatiivisia liittyen identiteettiimme tai se voi olla ristiriidassa tavoitteemme kanssa. Olen törmännyt näihin uskomuksiin asiakkaissani usein. Yksi asiakas havaitsi itsessään uskomuksen, ettei hän voi olla kaunis, eikä siksi myöskään normaalipainoinen. Tätä viestiä olivat toistaneet hänelle ensin hänen isänsä ja sen jälkeen hänen ex-miehensä. Mielenkiintoista on, että monesti elämäämme ”sattuu” tulemaan ihmisiä, jotka edelleen vahvistavat uskomuksiamme. Vaikka nuo ihmiset olisivat poistuneet elämästämme, heidän sanoillaan on usein edelleen merkitystä, kun monesti täysin tiedostamatta kerromme näitä samoja asioita itsellemme.

Uskomuksen havaitseminen itsessään onkin kuin lottovoitto. Joskus riittää, että vain huomaa uskomuksensa ja sen voima heikkenee. Uskomusten muokkaamiseksi on olemassa myös harjoituksia. Uskomuksen purkautuminen luo lopulta täysin uudenlaisen toiminnan ja onnistumisen kehän.

 

Joskus voi tuntua jopa pelottavalta lähteä tutustumaan siihen, mitä mielessämme on. Mutta niin kuin tuossa  urheilijoiden valmennuksessa totesin: ”Vaikka se tuntuisikin pelottavalta, se kannattaa silti tehdä. Sillä se, mitä sieltä löytyy voi olla myös mahdollisuus voittaa!”

 

Tarvitsetko erilaista personal traineria? 

 

Personal trainer palvelut

Henkinen valmennus

 

 

 

Please reload

Julkaistut kirjoitukset
Please reload

Please reload

"There is no path to happiness. 

Happiness is the path."

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle